Beloved Fwenz

11 December 2011

Casio fx-570MS Calculators on sale.!!!

Hi assalamualaikum.!
Well, lumrah seorang perempuan rambang mata kalau tengok perkataan SALE!!!!.
Heels,dresses,bags,shawls; semua tu dah jadi keperluan asas bukan kehendak.hehehhh


But as a student; CALCULATOR is a compulsory stuff for us to have. Setiap student wajib ade la sorang satu kan ~ pastu kalau hilang mule laa meroyan. n pantang tetinggal kejap pasti lesap. Macam aku, aku kene ade dua calculator standby!! bukan satu kira guna tangan kanan n satu kiri; but satu buh kat uma n satu kat hostel.. tapi kekadang tu sampai terangkut dedua sekali dalam beg. even kalau aku kua jejalan pon aku bawak calculator...hehhee and my sis plak; bole katekan setiap kali cuti sekolah dye akan sebok nak beli calculator baru sebab hilang =.="


kalau dulu Casio fx-570ms ni murah jew; harge dye RM39.90; tapi sekarang susah nak jumpa yang bawah RM40.. Aku jumpe rate2 nye RM45.50!!!!


So aku nak tolong student2 khususnye adik2 yang baru nak masuk form4 f0rm5 tu yang kene gune calculator ni standart SPM kan?? Price>> RM35.00 only!









Button-type battery
401 Functions / Dot Matrix /
2-Line Display / 10+2 Digits / Plastic Keys
Multi-replay function , Matrix calculations , Equation calculations , Vector calculations , Differential calculations , SOLVE function
  • • 2-line display
  • • Fraction calculations
  • • Integration calculations
  • • Combination and Permutation
  • • Statistics
    (STAT-data editor, Standard deviation, Normal distribution calculations, Regression analysis)
  • • Base-n calculations / conversions
  • • Logical operations
  • • Complex number calculations
  • • CALC memory
  • • Engineering symbol calculations
  • • 40 scientific calculations
  • • 40 metric conversions(20 conversion pairs)
  • • 9 variable memories
  • • Comes with slide-on hard case



04 December 2011

2AM talks about Malaysian girl =)

Hiii helooo semua lamenyeee aku tak update blog ye. Sampai ade yang dah teks aku kat facebook and even sampai ke mesej ~ (konon2 popular laa tu? follower pon baru 150) HAHAHAHA


Sorry sesangat laa sebab tak mampu lagi menjadi blogger yang aktif di abad ini. =p LOL seryes.seryes *bak kate kawan aku umi qazrina; =)
Aku busy gile wey life aku sangat lah hectic sem ini (okay sape dah hafal skrip aku ni) tapi seryes.seryes *again umi qazrina =) aku busyyyyy gilaaa study sangattttt tough nyawa dihujung tanduk!!!! So sangat menempah maut kalau aku habiskan masa di blogger area; tapi memandangkan aku dah banyak kali tempah maut sem walaupon aku tak ber blogging ni maka ape salahnye kalau aku tempah maut kejap malam ni =)


Back to the point. Aku bukak pastebook and aku teR tengok something yang interesting untuk di share kan dengan korang. =)


2AM TALKS ABOUT MALAYSIAN GIRLS


Heee i dont know what to say actually.. Ramai jee kawan2 aku yang minat KPOP and aku x blame diorang sikit pon..Well kite pon manusie normal lah rase diminati and meminati tu kan =) Eventhough aku ade la rase malu bile dengar video diorang neyh..yelaa kite digelak2 kan oleh pengacare tu semua...apetah lagi bebudak negara korea and negara lain yang menonton.. Tapi tu la setiap orang ade opinion masing2 ~ Jom bace opinion2 orang.and u judge it urself =)







I'm a Malaysian I watched this video I can absolutely relate. Our idols have no idea what are we doing at home: talking to their posters, learning Korean for them, sing their songs in THEIR language. Well I'm sure not only Malaysia, kpop fans around the world are doing the same thing.
I watched this vid I laughed, because I'm happy that they know Malaysian fans exist. ^^

persepsi pertama mereka terhadap wanita yg memakai hijab adalah baik..iaitu pandai menjaga pergaulan..tapi kita sendiri yg memalukan Islam kepada org bukan Islam..nyata persepsi mereka terus berubah bila lihat wanita2 Islam di Malaysia khususnya yg bertudung tergedik2 minx sign,fanatik smpai sanggup belajar bahasa korea...hilang imej Islam..malu je tengok
@tellmray you are definitely not a K-POP fan. they just find it fascinating that they have fans that wear hijab and speak fluent(?) korean language. as a muslim, we know our limit on not to touch people that is not our muhrim and all that. OH and FYI, i'm one of those fans and i'm proud of it ~! <3
Belajar bahasa lain amat digalakkan. Kalau belajar tu ditambah niat kerana Allah pula, insyaAllah mendapat pahala. Setiap amalan berdasarkan niat. Niat kita belajar nak cakap dengan artis Korea, dapat la bercakap dengan mereka.
Bahasa Syurga (ARAB) jangan dilupakan pula. Belajar dua2 bahasa ok. (:
Tentang pemakaian pula, positifnya menunjukkan yang Wanita Muslimah ini tidak dikongkong walaupun menutup aurat.
NAMUN, setiap perkara ada batasannya seperti yang termaktub dalam al-Quran & Sunnah.


wanita2 yg brtutup kepala tu sedar2lah klu nk minat dgn 2AM. beginilah yg akan d prkatakan jika mereka balik ke negara mereka.
terima kasih 2AM... anda tidak d alu2kan dtg ke malaysia lgi.
@tellmray fuck your own mother tellmray!!!!
hope u die in your sleep
I lived in Malaysia all my life, in one of the most conservative states. I've never seen a woman only talking to her husband and not being allowed to talk to anyone else. Haha I think there's no such restriction, regardless of whether they wear the hijab or not.
This is cute though. It's always fun to travel to a new country and find out about their culture. :D







05 October 2011

=) siapa pencinta wanita???? =p

Hello semua assalamualaikum ....
wah lamenyeee tak bermesra2 dengan belog ni iloveyou muah! huhuuu
Aku busy laa..okay semua orang tahu kan macam setiap saat aku bagi alasan aku busy. tapi 'seyes.seyes.' *bak kata afdhaluddin malik =p aku memang busy..huhu

So macam yang aku cakap bfore2 nih; aku tak suke sangat la update belog kosong kan..aku nak share info yang aku jumpe. =) this one sekadar untuk pengetahuan ye jangan taksub sangat kang jadi khurafat plakkk..huhuii so jom chekidauttttt ~

a) Tanah - anak pertama, kelima, kesembilan.
b) Air - kedua, keenam, kesepuluh
c) Api - ketiga, ketujuh, kesebelas
d) Angin- keempat, kelapan, keduabelas

WANITA BERUNSUR TANAH
1) Merendah diri,hormat dan patuh, setia serta
rela berkorban.
2) Tak cerewet, tak meninggi diri, tak sombong dan bukan seorang pemarah.
3) Tenang, aman, dan memberi sokongan.
4) Tak suka membantah atau membangkang
5) Berwatak manis, lemah lembut, bersih dan
sentiasa menjaga kecantikan.

WANITA BERUNSUR AIR

1) Menghidupkan hati pasangan dan pemberi
semangat.
2) Mengambil berat
3) Hatinya bersih dan boleh membahagiakan
pasangan
4) Menenangkan pasangan.
5) Sangat romantis
6) Mudah menangis

WANITA BERUNSUR API

1) Cintanye sentiasa hangat dan memberahikan.. wow!! =p
2) Cergas, cepat dalam gerak geri dan tangkas
menguruskan rumah tangga.
3) Penasihat yang baik
4) Pandai dan cekap mengurus rumahtangga
5) Pandai menghias diri supaye kelihatan cantik selalu
6) Berhati-hati selalu

WANITA BERUNSUR ANGIN
1) Lemah lembut dan menenangkan
2) Pandai bermain kata dan memujuk rayu
3) Sopan santun dan berbudi pekerti mulia
4) Bijak mewujudkan suasana selesa.
5) Hati yang cepat berubah ubah

ahahhah so aku ni anak ketige ; api!!!!!!!!!!! =p hahaha but i loiikkkeee ~ korang pulak macam mana? so kepade encik2 kat lua sane cepat g mesej gf masing2 tanye depa nih anak keberapa untuk mengenali pasangan andaaa.!! (promote plak) haha

01 October 2011

pantun murtad.!!! eughhhh..haha

Assalamualaikum. hai korang.
Dengar pantun2 nasihat ini ye...... :)
1.Bersatu kita teguh,
Bercerai kita kahwin lain.

2.Harimau mati meninggalkan belang,
Isteri mati meninggalkan gelang,
Suami mati meninggalkan hutang (Tu la, jangan suruh suami beli gelang secara hutang)

3.Sebab mulut santan binasa,
Sebab mulut juga.....nasi pun habis.

4.Biar putih tulang,
Jangan kuning gigi (Gosok jangan tak gosok)

5.Kalau tiada angin masakan pokok bergoyang
kecuali ada beruk atas pokok tu.

6.Malang tidak berbau
tapi kentut boleh berbau walaupun tidak berbunyi.

7.Harapkan pagar,
Pagar pun tak leh harap.

8.Hujan emas di negeri orang,
hujan batu di negeri sendiri,
Kalau macam tu baik tak yah hujan rugi je.

9.Patah tumbuh, hilang report polis.
=)

30 September 2011

hati2 utk surF net kat CyberCafe.!!

assalamualaikum salam vampire. =) 
(vampire convert islam ke hape nih.haha)

hey you guys mintak maap sangat sebab lame tak update blog.to those yang sudah bertanya tanya ibarat aku ni kaunter pertanyaan; harap jangan mengamuk jangan meracaw2 dan jangan meraung2.SABAR.(haha nampak benoooo nipunyee~) =) 

oh well aku tak kemana pun bukan lah aku dah malas ber-belog ibarat hangat2 umah aku takde aircond; tapi aku punye life sangat lah busy.haha dari dulu pon alasan aku busy kan entah bile la aku nak bersenang lenang nih..lagi2 sejak dah masuk sem baru kat uia nih kan.agak hectic lah semuanya.. Plus; aku mencari info yang bermanfaat lah kan.tak best laa kalau nak update blog cakap kosong2 jerk je tak best lah weyyyhhhhhh....haha

okeh enuff with the pokpekpokpek mari sini duduk rapat2 penuhkan saf aku nak share info ni dengan you olss. Pendek je mesej nye and maybe dah ramai yang tahu; tapi agak berguna lah untuk manusia macam aku nih.(macam mana?)
haha so,take note ...............................................................................

Hal yang sangat penting terutama kepada orang yang suka online/on9/on'sembilan' di Cyber Cafe...Okay,sebelum korang guna PC..
1st Check device ni sama ada disambungkan dekat CPU atau tak..

Alat ini dinamakan Keystroke. Ia dicucuk di hujung cable keyboard yang terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yang telah dipetik oleh keyboard...

Kebanyakan teknik ini dipakai di Cyber cafe, Pameran, Hotel n Airport. Maka berhati-hatilah terutama korang yang menggunakan Internet kat tempat2 macam tu untuk access account bank online atau site penting2.Bahaye wwwooooohhhhhh

Lepas korang masuk ke account bank, n selesai korang blah;alat tu dengan mudahnya membuka account itu balik dengan apa yang korang taip, yang telah
tersimpan dalam Black Device.

So,better lah korang check dulu PC mane tahu ada sesuatu yang mencurigakan di belakangnya before korang guna Internet di tempat umum untuk mengakses site penting
harap info ni berguna untuk korang semua..

Oppss..Jangan lupe kongsi dengan kawan-kawan yang tak tahu ye..:)

26 September 2011

#Favourite_Music1

 JUST THE WAY YOU ARE

Oh, her eyes, her eyes, make the stars look like they're not shining
Her hair, her hair, falls perfectly without her trying
She's so beautiful, and I tell her every day

Yeah, I know, I know, when I compliment her she won't believe me

And it's so, it's so, sad to think that she don't see what I see
But every time she asks me do I look ok, I say

When I see your face, there's not a thing that I would change

Cause you're amazing, just the way you are
And when you smile, the whole world stops and stares for a while
Because girl you're amazing, just the way you are(yeah)

Her lips, her lips, I could kiss them all day if she let me

Her laugh, her laugh, she hates but I think it's so sexy
She's so beautiful, and I tell her every day

Oh, you know, you know, you know, I'd never ask you to change

If perfect's what you're searching for then just stay the same
So, don't even bother asking if you look ok
You know I'll say

When I see your face, there's not a thing that I would change

Cause you're amazing, just the way you are
And when you smile, the whole world stops and stares for a while
Because girl you're amazing, just the way you are
The way you are, the way you are
http://www.elyricsworld.com/just_the_way_you_are_lyrics_bruno_mars.html
Girl you're amazing, just the way you are

When I see your face, there's not a thing that I would change

Cause you're amazing, just the way you are
And when you smile, the whole world stops and stares for a while
Cause girl you're amazing, just the way you are. Yeah

.................................................................................................................................
aku suka lagu ni sebab dia punya lyric sangat sweet untuk seorang perempuan =)
ohhh kalau ade laki nyanyi kat aku macam ni conpem aku caer gilerrr. ~ hahaha 
sangat sweet la kan bile kite dapat seseorang yang menerima kita seadanya, and yang tak pandang walau ade berjuta perempuan cantik sexy kat luar sana bila dunia nye hanya ade seorang perempuan iaitu 'kite' ; opcos lah selain ibunye aite.
mood : woish3 please la jangan kate aku jiwang.ini fakta okeh =)

15 September 2011

Skin Perfection _ Eumora Sensational Facial Bar Soap

Assalamualaikum. =)

Heyyoo....

Actually entri kali nih special seket sebab aku tengah excited explore satu product baru yang sangat unic + murah + jimat.!!!

tAraaaa.!!!

Eumora Sensational Facial Bar Soap



Actually aku promote nih untuk tolong bisnes membe aku.. And aku dah tengok sendiri kulit dia sangat improve.!!! Aku pon dalam proses untuk mencuba so korang ta payah wisaw aku bukan promote kosong jahhh oke. =) Ape yang aku tengok kawan2 aku yang aku xjumpe dalam a few weeks dah berubah.! Haha lantas aku bertanya; apekah rahsia andaa., haha

So ape kelebihan sabun Eumora nih??
* Dia nih boleh jimatkan cost korang sebab korang tak perlu dah guna pencuci muka + toner + pelembab + treatment cream dan sebagainye.. Semua function telah di pack kan dalam sebuku sabun.!
* Eumora nih sesuai untuk semua jenis skin type. Kalau kita nak beli pape skin product selalunye sales akan tanya "Apakah jenis kulit awak" atau dia akan kata "oh awak salah pakai product yang tidak sesuai dengan kulit awak lah" .. Kali ni jangan risaw, semua jenis kulit pon sangat berkesan.
* Eumora ni bukan untuk skin beauty; tapi skin health. Buih2 yang akan meresap dalam kulit muka ade nutrient yang sangat berkhasiat. So bila kulit da sihat insyaAllah kite cantik en =)
* Eumora settle macam2 masalah kulit; bukan untuk pimple je; tapi parut jerawat, and masalah kulit satu badan pon dye boleh digunakan. insyaAllah. Even untuk melebatkan rambut pon =)
* Murah..Price dia untuk sebuku sabun just RM95. Sangat affordable la bila kita dah tolak kos untuk toner cream semua. Even Tia Amelia satu set yang aku pakai sekarang ni pon dah lebih RM100 kan.

Aku malas la citer pepanjang kan korang tengok la sendirik ~






!!!! If korang amek promotional pakej; korang akan dapat dua kotak eumora and free satu pack fibrena yang berfungsi untuk clear kan usus besar dari semua toksik sebab most skin problem datang because of it. harga nye pon RM 499 (harga asal nearly RM 899) . Dalam satu kotak eumora ade 4 buku sabun yang worth RM95 each. Kira buy one free two lah kan. Plus korang boleh join bisnes ini untuk menjadi mini trader. 

For futher info you can ask me =)
Sesape yang berminat boley contact aku or PM at facebook aku SYERA CULLEN. First come first serve!!!

21 August 2011

Ben Ashaari sangat baik.!! =')

Assalamualaikum.!!!!
*nada sempot3 sebab terlampau excited.

Nak heboh sekampung kejap,, 

BEN ASHAARI sudi follow blog aku yang tak hangat dot fm macam blog dia wehh.

 ni la encik artis di kalangan blogger, Ben Ashaari.

 tu..tu..dia follower aku yang ke 125.! ADES BANYAK NI JE? T_____T sedihnye.haha



Hohoh Dia tu sangat femes and aktif and menjadi icon blogger ..  Aku sempat laa borak dengan dia kat facebook tadi; wah dia tidakk somboongg..heeeee excited plak.

Selame ni aku selalu bace je blog dye. Ari ni dye telah follow blog aku; mula3 aku just suh dia visit je =) 
So harap2 lepas nih dia rajin laa dia singgah =') ahhh aku dan dikau ibarat langit dan bumi.ceewaaahh kau pehal syera? O.o 
Mane taknye, Follower encik seratus ribu kali ganda follower saye. Tunjuk ajar ku sifu lah jawabnye.kuikui

 tak caye beb? ni follower dia. ades. ibarat bakteria dengan dinosour daa =')



Wah aku memang excited macam jumpew artis kan. Selama ni aku just jadik silent reader je. And yang paling best bilew aku hampa sebab dia punye fren kat facebook dah maximum ; dia bagi aku account dye yang masih available. =') *pengsan sekali lagik.


Jom reramai usha blog fevret aku nih
I LOVE BLOG BEN ASHAARI

Aku layak masuk rancangan "Bersamamu" kat TV3 tu tak??

Hi Assalamualaikum.

Wah bestnye hari ni dapat online awal sikit!!! sebab aku balik kerja pukul 9malam; merase jugak aku balik keje awal setelah direct kerja direct closing selama seminggu iaitu masuk pukul 3petang and balik kul12 malam hari2..ponek nyoooo ~ Dah rase setaraf dengan bangla2 contract yang kerja dekat Tesco Ampang tu pulak kan.perghh.

Okay enuf sebagai pembuka bicara.haha
mari aku bagi tahu... tadi kan; bile aku bukak Facebook aku, aku terpinga2 melihat Header Hari Raye yang dibuat oleh sorang kenalan baru Facebook aku (walaupun dah lame jadi fren FB); cik Zaliha. Padehal rasenye kitorang tak pernah borak and tegur each other. Rupe2 nye die ni rajen update gak dengan blog aku yang tak seberapa nih. wah mulalah aku nak menangis terharu sekali lagi. T_________T 
Apetah ini bermakne aku ini insan yang memerlukan??? =')

SELAMAT HARI RAYA.MAAF ZAHIR DAN BATIN.! =)

Flashback
Ceritanya bermula begini. Semalam kan ade blogger femes; En Taufan Bin Ribut nih approach aku and post something bErbunyi 
"buatlah header cik kak oi...sian blog tu" 
AHAHAHHAHAha nampak sangat header aku yang lame huduh kan. =.=" so pathethic.

Then aku soseksoksek kat dia. Aku ini bukan lah pemalas nak buat header yang cun3 seket; jauh sekali kedekut nak kua duit takat bape hengget nak suh orang buat kan header; padehal ade kan yang buat service buat header. Aku teringin je nak ade header yang style3. Tapi,

AKU TAK GHETI

AKU TAKDE MASE

The truth is. Aku seryes noob bab2 blogging nih.. And aku seryes kene curi2 masa untuk update blog. Kan aku dah kata aku busy kalah CEO KFC. haha  Actually aku nye blog korang boleh tengok sangat basic and takde ape yang canggih kan; macam blog orang lain siap ade kelip3 la, lagu la, video la, lampu2 la, meriahnyaaaaaaaaa.!! hoho 
Bukan lah aku malas belajar; aku tahu banyak sangat tutorial pasal blog kan. Tapi weh aku seryes takde mase nak lawat satu3, dengan connection internet yang tahap siput babun nih; memang menanges tak berlagu lah ye. Eventhough aku tengah semester break, hari2 aku sangat padat. Aku akan bangun and terus gi kerja. balik tengah malam; sempat online Facebook dalam setengah jam and update blog *kalau ade idea; and tido.! Itu pon kadang2 untuk update blog aku kene bersengkang mata sampai nak terkeluar lah rasenye bijik mate aku yang sepet nih.haihh. And kalau ade yang nak chat ngan aku, alamatnye wa tak tidolah sampai sahur ~ itu pon jarang2 sangaT.

Eventhough aku dah try update blog aku sekerap mungkin; aku masih gagal menjadi blogger yang aktif. nak gi blogwalking pon susah ~ tak heran la blog aku ni tak seberapa . T__T sampai ade membe2 yang tanya bila aku nak update blog; yang lagi tak sangka..ade yang aku xkenal but dia sangat kenal aku and tahu semua pasal aku; Siap tanye 
"kenapa putus dengan Boy Wenz??.Tengok korang ni macam pasangan bahagia jer"  
(Boy Wenk tu nick ex aku,ecehh kau ni macam kenal pulak ex aku dah la eja nama dia salah hahaha sooo sweet)

Apetah lagi nak buat header berbayar.aku on je bapelah sangat nak bayo pon en..masalahnye aku serabut mane nak bank in duit lagi, nak cari kan service lagi, cara pembayaran macam mana lagi; memang banyak sangat laa kan masa lapang aku nak buat semua tu. macam mustahil lah aku nak wat header comel3; so ape yang aku buat ialah aku tepek sekeping gambar aku hahhahaha dan tulis name aku. TANGKAP MUAT JEW. Memang kawkaw kene nasihat lah dengan semua orang suh aku tuka tapi aku wat dono je.
ni lah header lame aku. hehe please jangan kutuk lagi =')

Back to bussiness; after Encik Taufan ni bagi ayat pedas camtukan.. Aku pon soksek2 explain panjang lebar yang aku tak gheti blablabla. Tetibe dia offer nak buatkan aku header.. I was like whhooaaaa really aaaaa broooooo???????

Taraaaaaa!!!!!!! =)
I loikee ~ kemas je.and simple =)
Jangan jeles ye u oll's =)
Okay cerita tak habis lagi.panjangnye. So aku pon guna la header yang comel tuh.. Memang macam semua orang perasan lah kan, blogger2 yang singgah terus puji2 aku haha ade yang perli "wah dia ade header baru lah" hahaha sengal jee terasa diri ini. Thanks to him actually.

Pastu muncul cik zaliha ni pulak dari Facebook semalam jugak after a few moment aku guna header baru tu ~ She upgrade header tu dengan background .. =) i was like,wahhh siapa ni baiknye!!!

Time tu aku pakai background buih2 nih.huhu so dye tolong matchingkan background dengan header aku =) so sweet of her

Pastu en tadi bila aku online Facebook; Cik Zaliha kite ni hadiahkan aku header Hari Raye!! yang aku tengah pakai skang nih.. Thanks darling; aku jadi curious sangat3 and start tegur dia. Soryy lah sayang aku bukan sombong sebab tak pernah borak dengan korang but aku try kawan dengan seramai yang mungkin; and sorry kalau ade yang terlepas pandang. And to those yang rase aku tak layan dia im sooo sorry like i said i was doin something that time; plus connection yang 'laju' ; aku tak berniat nak hiraukan u guys. 


Not to forget to kenalan aku from UIA; walaupon tak penah kenal lagi. haha Encik Fahmi Nik. Dia nih pon blogger ~ banyak jugak tolong aku yang noob nih.. Actually he is the first person yang tolong buat header untuk aku. I appreaciate u guys sangat3!!! 






Tyme tu Fahmi Nik nih baru try nak blaja adope photoshop tak silap aku. So, dia mintak kebenaran aku nak jadikan aku bahan ujikaji. hehe aku on jee...




p/s : Thanks taww to those yang buatkan aku header ~ Sumbangan anda amat di hargai. Kepada yang diluar sana yang bersimpati dengan nasib aku yang noob nih; sila lah hantar sumbangan anda walaupun berupa header ke nombor 014-644 tekan tekan tak dapat atau no plat van ruse bapak aku WFT 4568 .

KAN AKU DAH KATE MACAM RANCANGAN BERSAMAMUU.!!! T________T

19 August 2011

Pimple go away.!!!!

Hi assalamualaikum. =)

Dalam gelora yang melanda jiwa plus kesibukan hidup aku yang teruk ini *padehal takdela sebuk mane; saje buat terok kan.haih T__T aku curi jugak mase untuk membuat entry kali ini.

Actually tugasan kali ini agak mencabar lah ye.haha mane tak nye that day (dah lame lah jugak) someone from facebook; known as adik Hasrul approach aku and claim yang dye minat giler dengan blog aku. i was like whoaaaa!!! terharu sampai menanges 3baldi wo. T___________T yela, aku rase macam blog aku LAME giler and bosan and tak ramai yang sudi membace coretan hati ini...wahhhhhh kau. but i really appreaciate him. thank you soooo much. Tapi, masalah sekarang ialah die request untuk aku buat entry pasal acne@pimple@treatment whatsoever lah kan.

Hai lah adik; wa manyak sensetip ini bab la. sebab kulit aku pon bukan lah flawless. aku nye kulit pon ade masalah pimple jugak aku akui. haha but it is a good thing sebab aku pon sentiasa explore care untuk bebas dari masalah nih, So aku nak share lah dengan adik Hasrul nih and the rest supaye kite same2 ley try and bersama2 ley dapat kan kulit yang cantik.clean and clear =)

Okay mari berkenalan dengan encik Acne dan encik Pimple.
Mesti korang ingat ACNE and PIMPLE benda yang sama kan. anda SALAH.
Pimple (jerawat) ----> 
terjadi bila kelenjar minyak mengeluarkan terlalu banyak minyak dan sebum di kulit terutamanya di muka , dada dan belakang iaitu kawasan yang mempunyai banyak bulu roma.
Kulit akan menjadi kemerahan jika radang terbentuk di sekeliling liang tersebut.
Lebih besar kawasan radang, lebih mudah terbentuk nanah dan akan meninggalkan parut jerawat.
Acne -----> 
sejenis masalah kulit tapi mengambil masa yang lama untuk terbentuk oleh bakteria2. Acne ni selalunye berlaku kat teenagers disebabkan perubahan hormon blablabla. So, even kulit sentiasa bersih setiap masa pon acne tetap bole terjadi.

Jom dengar sejarah hidup aku. Hahaha 
Okay mase sekola rendah sampai aku form3 en kulit aku flawless je suci dan murni taw; wuwuwu T__T 
tak payah citerlah budak2 opcos la kan.tapi budak2 sekarang pon aku tengok dah bersepah dah pimples.haishhhape nak jadikkk. So start aku masuk MRSM Beseri time form4; aku nye Acne problem start bermaharajalela and semakin terok sampai aku rase nak siat2 je kulit muka aku nih dengan pisaw.seyes teruk gilaaa.

haha ni macam terok sangat je.aku tak ingat laa tapi seyes muke aku terok.
Em agak penuh la muke dengan jerawat aku time tuh; macam aunty kat atas ni la kot *aunty pinjam muka sekejap. aku dah try macam2 product tapi macam takde effect je. Macam adik Hasrul ni kate dye da gune OXY tapi takde kesan en. Actually product tu memang kuat tapi tak sesuai dengan kulit lu la beb. Macam aku pon, jangan kate OXY, clean n clear, Safi, Biore, Shurah, Syahirah *jename sendiri, Neutrogena, Olay, semua tu tipu je aku rase.

But my solution; finally aku jumpa product yang sangat berkesan.

Tia Amelia - Pimple set
Actually depends on kulit taw. Sesetengah orang kate ubat ni kuat n kulit tak tahan.but actually dia depends kat kesesuaian kulit. Seryes lepas try set ni, pimple aku yang dulunye penuh satu muke tu kurang dengan effective nye!! Harga set ni aku beli after promotion RM94 *tapi kene beli satu set terosla plus Toner dye RM17.90.. So sekarang alhamdulillah kulit aku da okay sikit.adela pimple jugak lagi2 bila hormon aku unstable or nak period.sebab kulit aku memang senang nek pimple; plus aku selalu pakai make up kan.

Sebab tu encik manager a.k.a PAPA =p yang suke scan kulit aku perasan yang kulit aku tak rata sangat; semuanya ialah kesan pimple aku yang teruk dulu. And perangai aku yang gatal tangan; asal ade pimple aku nak picit; menyebab kan parut kat muka aku still ade dan tak berkesudahan =.="

A few care yang aku tahu untuk bantu selesaikan masalah pimple is :
# Jage pemakanan. Elakkan makan banyak oily food dan fast food. 

Say NO to KFC.!!!!
*memang tak mungkinlah kan.dah keje KFC opcos hari2 aku makan KFC. FAIL =.="
# Dapatkan rehat and tidur yang cukup. Macam aku yang suke berjage sampai pagi2 buta konon2 vampire never sleep nih. FAIL =.="
# Basuh makeup sebelum tido. Em kadang2 kalau balik keje tengah2 malam badan dah letih gila plus ngantuk dengan baju KFC tu pon aku tak sempat salin dah pengsan apetah lagi nak basuh makeup.malas gila. FAIL =.="
style jugak minah ni tido dalam iman daaaa
# Jangan picit jerawat sebab ia akan menambah kan radang and kulit akan jadi merah, so akhirnye kulit muka akan berlubang dan berparut. *ni la hobi aku FAILLLLL!!!!! =.="
# Banyak makan buah-buahan. Macam aku; aku selalu makan sebiji tomato fresh (tak dimasak) setiap hari =)

i love tomato. seyes sedap, lepas ni aku nak sebat tomato kat KFC pulak la; conpem besar2 punye .bagusnye idea aku.hahaha =)
# Facial sauna *aku beli kat Guardian seratus lebey je bole buat kat umah sendiri ~ tapi jangan buat selalu lah okay
# Minum banyak air masak
# Bersenam
# Takmo tension2.!! 
senyum sokmo deh =)

p/s : So adik Hasrul harap2 entry kali ini membantu lah okay .. hati2 lah pilih product yang sesuai dengan kulit adik. try lah gi pharmacy dulu and tanya pendapat pharmacist sebelum membuat pilihan. Good luck.!