Beloved Fwenz

24 October 2010

acne scar?? byebye.!!!

haluuuu ....


rase macam satu dunia dah tahu yang uia skarang nih tengah cuti semester . tapi korang jangan tak tahu lagi yang aku rase macam tak cukup cuti dua bulan ini disebabkan banyak hal yang aku kene settle kan.
jangan tanyelah hal ape kerana ianye non-stop kalah THE MOST BUSIEST PERSON IN THE UNIVERSE mengikut THE BOOK OF RECORDS.  T_T  huuuu ayat nak gempak jer. tapi memanglahh jadi esei sebanyak 3000 mukasurat kalau nak diberitahu ape yang aku kene buat beserta huraian nyer...
nak dijadikan al kisah nujum pak belalang,, aku yang sebok + pemalas nih bole dikatekan  almost everyday menjadikan umah tempat untuk terbongkang sahaja. nak melepak tu jaranglah sekali apetah lagi nak rase bosan. kirim salam jee laa....


so, memandangkan aku nih amat pemalas,, dan rase tak larat sangat nak buat ape2 melainkan tido walhal aku sebok minum LIVITA HONEY konon2 untuk tenaga..  -_-!
mostly aku akan terbongkang tanpa cuci muka and make up dahulu. lalu dengan red carpet tetamu tehormat bertajuk ACNE datang melawat.. so muke aku rase macam kertas pasir dan the worse part is kalau tetamu tu dah blah,, dye tinggalkan tanda cinta untuk aku ala-ala love bite gituu,, bertajuk SCARS.  T____T
*sambil menangis 3baldi, aku bertungkus lumus nak discover care nak heal kesengsaraan aku nih.
Meyh laa aku share dengan korang yek..aku bagi yang paling basic and semua manusia bole practic kan, cuz aku pon bukan rajin nak mencari barang pelik2 just untuk acne scars nih...huhuh






1.Minom air masak banyak2 gile dan babun.
memang basic lah kan petua nih.bersepah dimana-mana.so memang terbukti lah keberkesanan nyee taw. korang jangan pandang air masak nih sebelah mata. kihkih  so as you olls tahu minum laa at least 8 gelas sehari. gelas korang tu dalam 300ml lah,, jangan korang sebat gelas budak2 yang kerdil lagi comel tuh..
aku kalau minom air masak nih laju jee,, sebab aku selalu bayangkan tengah minom air strawberry.. T_T


2.Buh madu lah weyhh kat scar tuh.
Ha,,aku sukee lah tips nih. sebabnye kan korang cume perlukan madu jer kat uma masing2. and aku rase kat semua umah pon patutnye ade simpan madu kan sebab madu ni sangat banyak kegunaan. and korang just rembat seket untuk letak kat scar korang itu,, tanpa perlu campur dengan bahan-bahan lain yang pelik2 and susah didapati. umah aku memang rajin beli madu.so senanglah aku. yeyy.!! nanti kan korang bia selame 10min sebelum cuci.taw.taw.


3.Makan tomatoo sioott.
ha, yang ni aku suke jugak sebab aku suke jer ratah tomato,, selain tu korang bole ratah timun,, atau pon carrot. ingat ye korang yang fresh tau.. yang da buat sup tuh ape barangggg bai.


4.Scrub gune gule halus+madu.
hah.jimattt duit dari gune scrub yang mahal2 tapi korang sendiri tak tahu ape ingredient dia. scrub gula halus+madu nih pon senang jer didapati kan. sebab kat uma aku yang malas ni pon ade basic thing tuh,, takkan laa umah korang takdee...huhuu


5.Buh aloe vera.
Tips dyer,,korang tanam pokok lidah buaya nih kat uma korang,, pastu rajen2 laa amek lidah buaya tu sapu juicy dyer kat muka..gerentiiii cun  n_n



makcik pakcik tuan puan kakak abang adik atok nenek siapa yang tak kenal lagi ini lah pokok aloe vera dalam omputih, kalau melayu panggil lidah buaya  -_-  senang yo ekaw tanam kat depan umah tu haaa


inilah ghupe nyee aloe vera yang kite nak tuu wane putih tu..kalau korang kerat daun dye dapat laa juicy dyer yang sangat superb dan bermutu tinggi..oriii punyeee




6.Buh ice cube.
hah.!! ni paling senang...tapi nak dapat result dye,,korang kene rajin amalkan hari2..!! gosok ice kat acne atau scars korang sekerap mungkin..and hari2 selama 10-15 min.!!


7.Masker betik.
huhuuhu aku sukee gak sebabnye kat uma aku nih banyak pokok betik.almost everyday adee je buah betik kat dapor aku tu sampai kitorang da tak larat nak makan... T_T  soo,, aku amek inisiatif lenyek sebahagian betik tu and jadikan masker selama 5min sebelum aku bilas.. bau die agak kureng lah,,,lagi2 kalau terkena baju.so hati2 lah ye,,tapi nnt kulit korang rase soft and tegang.


8.Beauty sleep.!
part nih aku paling lemah sebabnye aku memang suka berjaga, lagi2 kalau dah dapat lappy..fuh melekat jer.
tapi kan tak aku nafikan,, korang kene lahh tido at least 8jam sehari, selain bagus untuk otak, ianya bagus untuk kecantikan. sumpah tak tipu.! so tolonglah amalkan.! *pesanan untuk diri sendiri




haa..kan aku da katee.. tengok sleeping beauty nih dye kuat tido pasal tu laa dye cantik..
bile da cantik tengok tuh siap dapat prince charming lagik.amek kau   T_T




p/s : aku memang lahh amalkan tips2 nih kalau teringat sahaje walaupun semuanye mudah2 saje. cumanye aku yang M***S kan. huhui patotlaaa muke aku ni tak pernahnyee nak sembuh..kihkih
so korang tolonglah doa2kan aku semoga rajin..dan tidak hilang ingatan untuk buat benda2 alah ni demi kesejahteraan muka yer.!! 

8 comments:

Dzurina Zulkafree said...

boleh berkesan ke ni? aku mmg nk buat lah hari hari :)

syeera said...

iye =)
memang basic things jer kan. sangat mudah.
huh?? muka kau ade acne??? *hmmmmm

Dzurina Zulkafree said...

ade lah!!!!! teruk gila! takkan tk nmpk. hisy dh dkt dua taun tinggal sekali. haha

syeera said...

yeahhh..kinda missin uuuu
=(

erm jgn ngade laa..the one yg bnyk jerawat tuh is aku okeyhh..huuu
T_T

فايز said...

oi!?knai dak?aha

syera cullen said...

heyyy..knai la.!!! hoho

lame tak nampak.mane lah tercampak
n_n

me!! said...

bapak..
boleyh cayer ker???

Syera Cullen said...

lol.belum cuba belum tahu..

dont worry..kan guna natural stuff jer pon. no chemicals.
yang penting,,

RAJEN T_T